top of page

Wat is de Havas New Approach?

Bijgewerkt op: 9 okt. 2019

Maak muziek en heb er plezier in! Als jij er zelf al geen plezier in hebt, dan is het niet te verwachten dat je publiek dat wel heeft. Het is geen gewichtige zaak, dat viool spelen. Je taak als muzikant is het verhaal dat de componist geschreven heeft door te geven aan het publiek. Om zijn verhaal te vertellen gebruikt de componist een ritmische puls in combinatie met intervallen. De intervallen hebben een lading, het' drama' van de intervallen. Door te zingen en altijd onderweg te zijn naar de volgende noot, laat je de componist horen en heb je zelf geen tijd om angst te voelen. En maak je muziek. Zo simpel is het.


De duivel

Waarom doen veel violisten dat dan niet? In Transylvanië, waar Kató Havas oorspronkelijk vandaan komt, ging het verhaal dat de viool is gemaakt door de duivel zelf. De duivel verleidt ons met dit prachtig klinkende instrument, maar heeft de viool verraderlijke eigenschappen meegegeven, waardoor het heel moeilijk lijkt die mooie klanken aan haar te ontlokken.We werken heel hard om het goed te doen en maken onszelf wijs dat als we maar hard genoeg werken, we uiteindelijk muziek kunnen maken. We hebben links de viool vast en rechts de stok en zelf zitten we in het midden, te hopen dat het lukt.


Preventie

De Havas New Approach is erop gericht moeilijkheden te voorkomen: geloof niet in het rad dat de duivel je voor ogen draait, viool spelen is heel eenvoudig. Speel niet op, maar met je viool. Klem haar niet vast, maar laat haar vrij om te zingen. Ontwikkel je innerlijk gehoor en je verbeelding en maak hiervan één gecoördineerd geheel met je bewegingen. En geef het aan een publiek, altijd. Stop met oefenen, maak altijd muziek! Want muziek is het mooiste wat er is. Het is een geschenk dat we daar elke dag weer van mogen genieten.
23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page