top of page

Zingen en spelen

Het samen zingen van muziek raakt ons mensen in de kern. Dit gevoel kennen we allemaal. De context maakt niet uit: of je nou in een voetbalstadion zingt, in het Ziggo-Dome bij een popconcert, in de kerk, in een koor of een kinderliedje met je kind, zingen doet wat met je. Het geeft energie en maakt je vrolijk. Wat je dan voelt, is muziek: energie van binnen naar buiten.

Kato Havas praat veel over van binnen naar buiten muziek maken in plaats van andersom. Daarom speelt in haar New Approach zingen en het gebruik van je stem een centrale rol. Door te zingen of te neuriën worden dezelfde gebieden in de hersenen actief, die betrokken zijn bij het bespelen van een muziekinstrument. De Havas New Approach maakt daar gericht gebruik van. Je conditioneert jezelf om je bewegingen voort te laten komen uit wat je zingt: je zingt en de rest gebeurt vanzelf.

“Ja, hoor….”, hoor ik je denken, “vanzelf viool spelen. Maak dat de kat wijs. Dat bestaat niet. Ik ga je niet wijsmaken dat het gemakkelijk is. Dat is het absoluut niet. Het vraagt heel veel aandacht en geduld en het doorbreken van veel gewoontes. Gewoontes in je bewegingspatroon, je manier van oefenen en in je denken. Denken dat ‘vanzelf’ spelen niet kan, bijvoorbeeld.

Ik nodig je uit vanaf vandaag met een nieuwe gewoonte te beginnen: alles wat je speelt eerst vol overtuiging zingen en vervolgens hardop meezingen terwijl je het speelt. Dan zet je je hersenen en lichaam gericht aan het werk. Maar nog veel belangrijker: het is gewoon lekker!


53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page